Ett måste på julbordet i mitt föräldrahem är grönkålssufflén. När jag skulle göra det själv förrförra julen visade det sig svårt att googla fram ett bra recept, så jag fick planka mammas. Hon har i sin tur fått receptet ur en kokbok som ett ”gröna vågen”-kollektiv utanför Uppsala gav ut på 70-talet. Efter Historieätarnas besök i 70-talsköket lockar inte 70-talsmaten särskilt mycket, men grönkålssuffén är en höjdare på julbordet, jag lovar!
Grönkålssufflé
1 pkt fryst grönkål (eller färsk)
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
4 lantägg
salt, peppar och riven muskot
Smält smör i en kastrull och låt grönkålen fräsa i svag värme.
Vispa ihop mjöl och mjölk till en slät redning. Rör ner den i grönkålen och hetta upp under omröring. Låt koka några minuter. Lyft av kastrullen.
Skilj gulor och vitor. Rör ner gulorna i grönkålen – en i taget. Salta, peppra och krydda med riven muskot. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ner vitorna i grönkålen.
Häll upp i smord, hög eldfast form med raka kanter. Grädda ca 45 min i 175° ugnsvärme. Formen ska stå i nedre delen av ugnen.
Bröd och morötter till.
En apelsin till efterrätt.
Publicerad den 20 december 2012 av Herr K | 1 kommentar